Degustacja odbędzie się przy współpracy z: Centrum Wina, Horeca Las Kalisz oraz Fine Dine. Wstęp: 200 zł/osoba. Rezerwacje przyjmujemy pod numerem tel.: 515-036-096. Liczba miejsc ograniczona!!
Nasi szefowie kuchni: Marcin Banach i Kuba Żymelski przygotują tę ucztę przy wsparciu gości specjalnych z zaprzyjaźnionej restauracji Loft, którymi będą: szef kuchni Bartosz Zajdel oraz Waldemar Kaniewski. Podczas tego wyjątkowego wieczoru podamy między innymi:
- Amuse bouche - Tapioka | Emilgrana | Chorizo
- Krewetki
- Sielawę
- Intermezzo - Yuzu
- Perliczki
- Jelena
- Deser niespodziankę
Poznajcie bliżej naszych kucharzy, którzy przygotują dla Was tę kolację:
Marcin Banach – Executive Chef w Restauracji Antonińska w Lesznie
Szef kuchni Hotel & Restauracja Antonińska. Posiada ponad 25-letnie doświadczenie w gastronomii.
Z wyróżnieniem ukończył szkołę zawodową w Lesznie. Finalista Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszego ucznia w zawodzie kucharz. Technikum żywienia ukończył z wyróżnieniem.
Swoje pierwsze kroki w zawodzie, jako uczeń stawiał w restauracji Wieniawa w Lesznie, gdzie rozwijał swoje umiejętności. Po 2 latach pracy objął stanowisko zastępcy Szefa Kuchni.
Kolejnym etapem zdobywania doświadczenia zawodowego była praca w Restauracji w ratuszu w Lesznie, gdzie po paru latach przejął stanowisko Szefa Kuchni. Tam właśnie w 2008 roku prowadził dni kuchni francuskiej z szefem z zaprzyjaźnionego miasta Montlucon, a w 2012 odbył rewizytę we Francji, gdzie rozwijał swój warsztat, zdobywał nowe doświadczenia oraz doskonalił wysokie standardy pracy. W 2015 roku trafił do Hotelu & Restauracji Antonińska, gdzie pełen zapału i pomysłów stworzył kuchnię oraz zespół od podstaw. Do dziś pełni u nas funkcję Executive Chefa. Jest także jurorem w konkursach szkolnych.
Jakub Żymelski – Sous-chef w Restauracji Antonińska w Lesznie
Od dziecka zakochany w gotowaniu. Ukończył szkołę średnią w Lesznie z dyplomem technika organizacji usług gastronomicznych z wyróżnieniem. Pierwsze kroki w branży zdobywał w lokalnych restauracjach. Chęć zdobywania doświadczenia pokierowała go do stolicy, gdzie miał okazję doskonalić swoje umiejętności pod okiem wybitnych szefów kuchni takich jak: Kurt Scheller, Sebastian Olma, czy Paweł Kibart. Podróżując po Polsce czynnie uczestniczył między innymi w Kinie Kulinarnym na Festiwalu Transatlantyk w Łodzi oraz w organizacji restauracji dla artystów na Festiwalu Open’er w Gdyni. Po powrocie w rodzinne strony podjął pracę restauracji Krawatka w Gostyniu wielokrotnie odznaczanej w żółtym przewodniku Gault&Millau. Od 2019 roku objął stanowisko Sous–chefa w restauracji Antonińska w Lesznie. Samouk, ambitny i uparty. Gotuje według własnych przepisów. Miłośnik fine dining’u. Stawia nacisk przede wszystkim na jakość i innowacyjność. Prywatnie szczęśliwy mąż i ojciec.
Bartosz Zajdel – Szef Kuchni Restauracja Loft w Gostyniu
Po ukończeniu technikum w zakresie organizacji usług gastronomicznych, swoją kulinarną przygodę rozpoczął w leszczyńskiej firmie cateringowej. Następne trzy lata rozwijał swój kunszt w Restauracji Zmyślona w kompleksie Trzy Jeziora w Wieleniu. Od trzech lat, czyli od momentu otwarcia, jest szefem kuchni w Restauracji Loft w Gostyniu, która dzięki niemu zyskuje coraz większe uznanie w środowisku gastronomicznym. Lubuje się w nowoczesnym cukiernictwie, a szczególnie w monoporcjach. Od roku współpracuje z Waldkiem Kaniewskim, z którym organizuje degustacje kulinarne na najwyższym poziomie, a po 6 miesiącach wspólnej pracy udało mu się zdobyć 3 miejsce na III Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie 2021 – Memoriale Mariana Tarnawskiego. Młody, ambitny, z pięcioletnim doświadczeniem jako szef kuchni.
Waldemar Kaniewski – doradca kulinarny
Były szef Restauracji Grodzka 12 w Lesznie. Jego kuchnia to dania polskie i regionalne, kuchnia oparta na smakach dzieciństwa, odnalezionych w starych książkach kulinarnych, zapisach w domowych zeszytach z przepisami, rozmowach z gośćmi restauracji. Od 2021 – doradca kulinarny, kreator smaku, mający pod opieką restauracje: Loft w Gostyniu, Willa Berlińska w Nielęgowie, Pałac w Orli, Hotel Kamiński w Kępnie.
Zdobyte wyróżnienia:
„II Gęsina na imieninach 2018”: Król Gęsiny, 1 miejsce przystawka, 2 miejsce danie główne,
I konkurs „W mięsie siła – Wieprzowina” (2019): 1 miejsce przystawka
II konkurs „Pogromcy Szparagów 2019”: 2 miejsce danie główne
Konkurs Kulinarny „Smaki Galicji 2019”: 2 miejsce – przygotowanie zespołu kucharzy
Konkurs „Chłodniki2019” na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku 2019: wyróżnienie,
Wine&Food Noble Night 2019: 2 miejsce w drużynie Pałacu Mierzęcin za danie główne
III Konkurs „Gęsina na imieninach 2019”: 1 miejsce za przystawkę
II Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie 2021 – Memoriale Mariana Tarnawskiego: 3 miejsce (Loft Gostyń)
Trener zespołu Patryk Glinkowski i Łukasz Misiorny z Restauracji Grodzka 12 w Lesznie, który zajął 2 miejsce w 2021 roku w Konkursie Smaki Galicji, będącym eliminacją do Kulinarnego Pucharu Polski Zdobywca jednej czapki i 12,5 pkt w przewodniku Gault & Millau edycja 2020 oraz zdobywca nominacji do Tytułu Szefa Kuchni Tradycyjnej 2020 na Gali Krajowej w Warszawie.