Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza. Tym bardziej teraz różnorodna, zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia.
W naszym jesienno zimowym menu jak zawsze stawiamy na świeże, sezonowe produkty i składniki, które oferują wiele prozdrowotnych właściwości.
Czy znasz prozdrowotne właściwości tych produktów?
- Topinambur – obniża poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, reguluje ciśnienie, wspiera działanie układu pokarmowego
- Jarmuż – zawiera błonnik, witaminy A, B1, B2, C, E, K, przeciwutleniacze, składniki mineralne: żelazo, wapń, potas, magnez, mangan
- Burak – zawiera witaminę B1, wzmacnia układ krwionośny, mięśniowy, pamięć, układ kostny, mózg, obniża poziom cholesterolu, chroni wątrobę przed toksynami,
- Orzechy – zawierają przeciwutleniacze, witaminę E, zdrowe tłuszcze, białko, magnez, wzmacnia układ odpornościowy,
- Rozmaryn – poprawia trawienie, działa wiruso-, grzybo- i bakteriobójczo, wzmacnia odporność.
W naszej karcie wszystkie te składniki znajdziesz w towarzystwie konfitowanej karkówki z gołąbkiem warzywnym oraz okraszanymi kluskami śląskimi. Samo zdrowie na talerzu, a do tego uczta zarówno dla oka jak i dla podniebienia.
Czerwona porzeczka
Czerwone porzeczki są kwaskowate w smaku i mają wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych. Zawierają spore ilości witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy. Stosuje się je m.in. przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krążenia oraz w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Czerwone porzeczki są także bogate w pektyny, które wspomagają funkcjonowanie jelit.
Można je spożywać na wiele sposobów, a u nas znajdziecie je jako składnik jednego z naszych dań głównych:
Polik wołowy/ puree ziemniaczane z czosnkiem/ warzywa sezonowe/ sos własny/ porzeczka
To wolno gotowane poliki wołowe z dodatkiem czerwonego wina i ziół takich jak rozmaryn i tymianek. Do tego maślane puree ziemniaczane aromatyzowane pieczonym czosnkiem oraz sos własny z dodatkiem owocu czerwonej porzeczki, a do tego zestaw sezonowych warzyw gotowanych al dente.
Pstrąg z Zielenicy
W naszej karcie zawsze można znaleźć przynajmniej jedno danie rybne. W aktualnym jesienno-zimowym menu króluje pstrąg. Bardzo wyjątkowy pstrąg, pochodzi bowiem z Gospodarstwo Rybackie Zielenica.
A dlaczego jest wyjątkowy? Pstrągi w Zielenicy hodowane są w naturalny i ekologiczny sposób, ze szczególną dbałością o higienę środowiska wodnego.
Krystalicznie czysta, źródlana woda w tamtejszych stawach jest najważniejszym walorem, dzięki któremu pstrągi z Zielenicy są tak wyjątkowe.
W naszej karcie pstrąg z Zielenicy występuje w towarzystwie czarnej soczewicy, brokułu, groszku cukrowego z chipsem z pasternaku, chrupiącą posypką z chorizo, i sosem kurkowym.
Podpłomyki - grzyby - chimichurri
Podpłomyk to najprostsza i najstarsza wersja chleba, którą przygotowywali już nasi słowiańscy przodkowie. W dawnych czasach robiło się go tylko z mąki i wody i wypiekało na kamieniu, a obecnie można spotkać różne warianty jego przepisu.
Chimichurri to argentyńska wersja salsa verde, nie ma jednak jednego przepisu na ten specjał, a właściwie ile domów i ilu kucharzy, tyle receptur…bazę jednak zawsze stanowi natka pietruszki, oregano, czosnek, papryczka chili, oliwa i ocet.
Podpłomyk podajemy z grzybami. Podgrzybek, opieńka, borowik – to dary lasu, które wzbogacają recepturę i łączą wszystkie smaki w niezwykłą kompozycję.
Pełen skład: podpłomyk/ podgrzybek/ opieńka/ borowik/ orzech laskowy/ czerwona cebula/ wegański parmezan/ chimichurri
Całe nasze jesienno-zimowe menu dostępne jest tutaj.
Rezerwacje: 515 036 096