Tematem przewodnim naszego szkolenia były ryby i owoce morza, a także aspekty organizacji pracy w kuchni oraz aktualne trendy w gastronomii.
Podczas szkolenia mieliśmy okazję po raz kolejny przekonać się, że ryby i owoce morza to produkty, dzięki którym wyczarować można wiele nietuzinkowych potraw. Tym bardziej według przepisu Jarka Walczyka.
Wszystkie porady i wskazówki z pewnością wykorzystamy przy tworzeniu kolejnych propozycji dań do naszej kolejnej karty.
Czy na morzu, czy na lądzie, Jarek Walczyk z ogromną pasją podchodzi do swojej profesji, gdyż jak sam o sobie mówi, jego serce skradła właśnie kuchnia.
Jarek Walczyk należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Gotuje według własnych przepisów, tworzy receptury dla przemysłu spożywczego, udziela konsultacji przy otwieraniu hoteli i restauracji, czy też planuje zaplecza kuchenne.
Swoją karierę w branży gastronomicznej rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach.
Swoją wiedzą dzieli się także w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej i jako niekwestionowany autorytet, zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych.
Jarek Walczyk to laureat wielu nagród branżowych, m.in.: Kreowanie dawnych przepisów w nowej odsłonie 2013, Hermesa 2015, Szef Roku 2015 czy Najlepsza restauracja roku.
Pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendację: dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016. Osobowość kulinarna 2016, Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 –rekomendacja, dwa symbole sztućców.
Zobaczcie jak prezentują się na zdjęciach dania, które pod okiem Jarka Walczyka przygotowali nasi kucharze.