Winnica Jadwiga zlokalizowana jest w paśmie Wzgórz Trzebnickich, skąd rozpościera się przepiękny widok na Nizinę Śląską. Ten rejon Wzgórz Trzebnickich często porównywany jest z włoską Toskanią. Tradycje uprawy winorośli na tych ziemiach są bardzo stare. W okolicach Trzebnicy winnice znajdowały się już przed II wojną światową.
Wynika to ze specyficznych warunków klimatycznych, które sprzyjają uprawie winorośli. Po wojnie winnice zlikwidowano, ale pamięć o nich przetrwała.
W 2015 roku Marek Janiak postanowił wrócić do starych tradycji regionu i założył na Wzgórzach Trzebnickich Winnicę Jadwiga. Na powierzchni 1 hektara posadzono następujące odmiany winorośli: Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Johanniter, Muscaris i Solaris. Zanim jednak do tego doszło, konieczne było przeprowadzenie odpowiednich zabiegów agrotechnicznych. Przekształcenie tego nieużytku pod uprawę zajęło 2 lata.
“Pomysł na założenie winnicy dojrzewał latami, a jego realizacja pociągnęła za sobą duże zmiany w życiu prywatnym i zawodowym. Warto wspomnieć, że przez ostatnie ponad 20 lat pracowałem w działach sprzedaży dużych firm branży spożywczej. Przemierzając Polskę samochodem zastanawiałem się, co mogę robić w miejscu, w którym mieszkam od 2001 roku i w które już wrosłem. Połączenie wiedzy produkcyjno–rolniczej oraz handlowej wydaje się logiczne i oczywiste. Produkcja winiarska skupia te zagadnienia w jedną całość. Ważnym motywem mojej decyzji była chęć pracy nie tylko dla pieniędzy, ale dla własnej satysfakcji z realizacji wyjątkowego przedsięwzięcia, a takim jest w polskich warunkach prowadzenie winnicy i produkcja wina. Warto podkreślić, że ogrodnictwo zawsze było moją pasją, a produkcja wina i uprawa winorośli wiąże się z historią mojej rodziny” - opisuje początki swojej działalności Marek Janiak na stronie Winnicy Jadwiga, do odwiedzenia której serdecznie Państwa zapraszamy.
Już w środę spróbujemy 5 różnych win z 5 różnych odmian winorośli. Do każdego wina nasi kucharze przygotowali specjalne dania, których na co dzień nie znajdziecie Państwo w naszej restauracji. Menu na degustację prezentuje się następująco:
Johanniter 2018
krewetka/ ryż/ kokos/ puder miso/ wasabi/ ogórek/
Muscaris 2017
łosoś/ ogórek/ kawior/ marchew/ koper/
Rondo 2017
wołowina/ cukinia/ bakłażan/ pomidor/ zioła/ kapary/ oliwki/
Cabernet Cortis
dzik/ rozmaryn/ żurawina/ roszponka/ miód/ czekolada/ wiśnia/
Muscaris 2018
czekolada/ ser/ owoce leśne/ gruszka/ jabłko/
Serdecznie zapraszamy!