Paweł Pyra będzie gościł u nas nie pierwszy raz – już dwukrotnie mieliśmy przyjemność szkolić się pod jego okiem. Był także gościem specjalnym podczas zeszłorocznej wakacyjnej kolacji degustacyjnej. Cieszymy się, że i tym razem będziemy mieli przyjemność współpracować. Poznajcie Pawła nieco bliżej.
Paweł Pyra to kucharz z zamiłowania i zawodu. Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Członek Polskiej Izby Hotelarzy, jak sam mówi: „sukces to robienie rzeczy innowacyjnych, nawet jeśli w danym momencie nie są intratne ani modne”.
Doświadczenie zdobywał zarówno w Polsce, pracując pod okiem wybitnych Szefów Kuchni w restauracjach 4 i 5-gwiazdkowych, a także za granicą. Dzięki temu dziś pochwalić się może licznymi statuetkami i nagrodami z zakresu kuchni polskiej czy śródziemnomorskiej.
Gotował dla wybitnych postaci ze świata kultury i biznesu oraz na wyborach Miss Polski. Head Chef w polskiej Ambasadzie w Pradze. Doradca kulinarny firmy dietetycznej Kredens Smaku, współpracował z najlepszymi zawodnikami MMA, gotując im energetyczne dania niezbędne dla profesjonalnej diety. Brał udział w przygotowaniach i realizacji warsztatów dla korpusu dyplomatycznego przebywającego w Polsce.
Szef kuchni restauracji z czapkami Gault&Millau. Pasjonat wyszukanych smaków i kreatywnych przepisów.
W pracy ceni sobie mądrość wykorzystania danego produktu w stu procentach (zero waste) i zachowania przy tym wysokich norm proekologicznych. W ostatnim czasie pasjonat kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Dotychczas mało różnorodną paletę dań w tym stylu zamienia na wielobarwną ucztę dla każdego podniebienia.
Aktualnie Paweł jako trener kulinarny prowadzi liczne szkolenia dla kucharzy na terenie całej Polski m.in. w firmie PHRS.
Ekspert kulinarny marki Sekrety Szefa Kuchni. Paweł kreuje także program liofilizatów i procesu liofilizacji w kuchni.
Jego autorskie potrawy zabierają wysublimowaną klientelę w podróż dookoła świata, która dzięki charakterystycznym wyostrzonym smakom, charakterystycznym dla danej krainy zwiastuje ich rozpoznawalność i dzięki wprowadzanym przez niego nowym technikom gastronomicznym podbija i tak już wysoką jakość i wartość.