Tematem przewodnim najbliżej degustacji są wina z winnicy Turnau. Nasi kucharze przygotują także pięć dopasowanych do poszczególnych win dań.
W niektórych daniach wykorzystamy wyjątkowe rzemieślnicze sery z serowarni Mera Vallis. Sery te będzie można także spróbować i zakupić, a pani Grażynka Szłapka, właścicielka Mera Vallis, odkryje przed nami wiele tajemnic i opowie eirlr ciekawostek dotyczących jej serów.
Serowarnia Mera Vallis zrodziła się z pasji do gotowania i naturalnego jedzenia pani Grażyny. Swoją przygodę z serowarstwem rozpoczęła kilka lat temu od prostego sera w typie Korycińskim.
Od tego czasu pani Grażyna nieustannie pogłębia wiedzę i podnosi swoje serowarskie umiejętności poprzez liczne warsztaty, szkolenia zagraniczne i wizyty w różnych serowarniach na terenie całej Europy.
To właśnie doświadczenie zdobyte podczas pracy w małych, francuskich serowarniach wyznaczyło drogę jaką podąża pani Grażynka rozwijając ofertę serów Mera Vallis.
Serowarnia Mera Vallis oferuje sery wytwarzane ręcznie, tradycyjnymi metodami z mleka niepasteryzowanego, niestandaryzowanego bez polepszaczy i konserwantów.
Mleko pochodzi od krów wypasanych na soczystych, bogatych w zioła nadnoteckich łąkach, w związku z tym smak serów zmienia się wraz z porami roku.
Z bogatej ofert serów Mera Vallis podczas naszej degustacji będziemy mieli możliwość spróbowania takich serów jak gouda o pół miękkiej konsystencji i wyrazistym maślanym smaku z wyczuwalną orzechową nutą, twarde sery kominiarz z kozieradką lub czarnuszką, czy też ordoblue - ser z przerostem pleśni w typie Rokpola.
A to zaledwie niewielka część serów z oferty Mera Vallis, które będzie można skosztować podczas najbliższej degustacji. My już nie możemy się doczekać!
Wszystkie stoliki na najbliższą degustację są już zarezerwowane, dlatego już teraz zapraszamy Was na naszą kolejną degustację, którą planujemy zorganizować już niebawem!
Do zobaczenia w środę!