Po wielu tygodniach wyczekiwania, od poniedziałku, 18 maja, nasza restauracja ponownie może przyjmować gości. Choć wznowienie działalności wiąże się z wprowadzeniem pewnych zmian w funkcjonowaniu restauracji, to mamy nadzieję, że nasza nowa karta i smaki, które państwu zaproponujemy, sprawią, że staną się one niezauważalne.
Jak zwykle stawiamy na produkty sezonowe. W naszej nowej karcie nie mogło więc zabraknąć takich składników i potraw jak: szparagi, bób, chłodnik, krem z ziemniaka i pora, czy młoda kapusta ze skwarkami i koperkiem.
Od samego początku funkcjonowania naszej restauracji kierujemy się tą samą wizją kulinarną. Stawiamy na produkty regionalne i tradycyjne smaki w nowej odsłonie. W najnowszej karcie zagoszczą dwa polskie sery.
Ser gołka, często mylony z oscypkiem, wędzony ser krowi oraz ser emilgrana, a więc nasz polski odpowiednik włoskich serów grana i parmezan. Twardy, długo dojrzewający, Emilgrana zachwyca głębokim zapachem i słodkim wręcz smakiem.
Tradycyjnie w każdej naszej karcie znajdziecie państwo nasze własne wyroby. Po tegorocznym szkoleniu z Pawłem Pyrą, w nowej karcie nie mogło zabraknąć naszego własnego pieczywa. Autorskie będą także lody w deserach. Proponujemy cztery smaki: kokosowe, rozmarynowe, pistacjowe i morelowe.
W naszej karcie nie zabraknie także wielu lubianych klasyków. Jest i rosół, i żurek (na naszym własnym zakwasie). Tatar, steki, kaczka po staropolsku, czy pierogi.
W nowym menu znajdziecie państwo także kilka zupełnych nowości. Jagnięcina na kaszy pęczak, z truflą i żelem z wiśni, czy schab z kością z młodą kapustką.
W nowej karcie nie zabraknie także pozycji specjalnie dla wegetarian. Kopytka, wegetariański gołąbek z soczewicą, czy pierogi z pieczonym ziemniakiem.
Nasi szefowie kuchni po raz kolejny przygotowali dla państwa nietypowe połączenia. Próbowaliście już może kurczaka z popcornem o smaku palonego masła lub lodów rozmarynowych? Możecie to zrobić w naszej restauracji.
Staramy się też wprowadzać elementy filozofii zero-waste, czyli niemarnowania żywności. Nasi kucharze starają się wykorzystywać każdy produkt w całości. Z części, które zazwyczaj większość z nas wyrzuca, na przykład skórek, liści, czy resztek mięsa, nasi szefowie przygotowują wywary, dekoracje, np. różnokolorowe pudry i chipsy, które wzbogacają dania wizualnie i smakowo.
Nowa karta to tylko pierwsza z propozycji, którą dla państwa przygotowaliśmy. Już w najbliższym czasie zarówno w naszej restauracji, jak i na Tarasie na dachu sporo będzie się działo. Zachęcamy do śledzenia naszych aktualności na stronie oraz profilu na Facebooku, aby być na bieżąco z wszystkimi wydarzeniami w restauracji Antonińska.