Aflopark w Pabianicach to inicjatywa Andrzej Furmana, właściciela Aflofarmu i jednocześnie Fabryka Wełny Hotel & SPA. Park powstał na prywatnym terenie należącym do rodziny Furmanów. W sumie składa się z dwóch ogrodów i obejmuje powierzchnię blisko 5 hektarów, co czyni go największym prywatnym ogrodem udostępnionym do zwiedzania w tej części Polski.
Czy warto odwiedzić Aflopark? Zdecydowanie tak! Znajdziemy tu niezliczoną ilość roślin, w tym na przykład 158 odmian samych róż, w sumie prawie 3500 sztuk, posadzonych na 12 rabatach, oczko wodne, skrzynie z ziołami, altanę koncertową oraz… wąwóz.
Na miłośników bezpośredniego kontaktu z naturą czeka wyjątkowa niespodzianka. Park można w pełni bezpiecznie zwiedzać na boso, do czego zachęca idealny trawnik...
W miniony weekend odbyło się oficjalne otwarcie drugiej, większej części parku, połączone z obiadem charytatywnym, w którym uczestniczył nasz sous-chef Kuba Żymelski. Kuba miał okazję gotować w doborowym towarzystwie, tj. Paweł Pyra, Wiesław Bober, Rosiński Maciej, Krystian Cydejko, Michał Bielecki, którzy są członkami m.in. Klubu Szefów Kuchni. A pracy było co niemiara, ponieważ obiad serwowany był dla 300 gości!
Wydarzenie uświetnił gość honorowy - były prezydent Lech Wałęsa. O oprawę muzyczną zadbał Big Band Fabryka Wełny oraz Monika Kuszyńska. Wydarzenie odbiło się także szerokim echem w mediach, a relację z otwarcia parku przygotowała stacja TVN.
Najważniejszy podczas tego wieczoru był cel - zebranie funduszy dla podopiecznych Fundacji Gajusz. Podczas wydarzenia przeprowadzona została aukcja dzieł sztuki, a dochód z aukcji został przeznaczony na wsparcie psychologiczne podopiecznych fundacji z rodzin zastępczych.
Jesteśmy dumni, że nasz sous-szef zdobywa tak cenne doświadczenie, które na pewno będzie źródłem inspiracji i zaowocuje nowymi pomysłami w naszych przyszłych odsłonach menu. Brawo Kuba!
Zobaczcie kilka zdjęć z otwarcia Afloparku w Pabianicach.